Firmy pomáhají Ukrajině: evakuace rodin i uprchlický tábor v továrně

Na 200 tisíc ukrajinských občanů zaměstnávají tuzemské podniky. Ruský vpád na Ukrajinu firmy ze dne na den silně zasáhl jak ekonomicky, tak lidsky. S cílem poskytnout praktické informace pro společnosti, které buď mají velké množství ukrajinských kolegů nebo jen chtějí efektivně pomoct, uspořádala Česko-německá obchodní a průmyslová komora (ČNOPK) společně s firmami z platformy #PartnersForSustainability ve čtvrtek 3. března fórum #HelpForUkraine.


„Evakuujeme do bezpečí rodiny našich zaměstnanců z Ukrajiny. Pro rodiny v Dněpropetrovské oblasti ale momentálně nemůžeme udělat víc než poslat peníze,“ zmínil Michal Zahrádka, ředitel firmy Schunk Carbon Technology. Východ Ukrajiny je totiž izolován ruskými vojenskými jednotkami a rodiny se nemůžou bezpečně dostat k hranicím EU. Na humanitární pomoc některé firmy vyhrazují kromě financí i zaměstnance, jak potvrzuje Marta Párová z firmy Borgers: „Na koordinaci pomoci rodinám našich ukrajinských zaměstnanců pracují dva lidé na plný úvazek.“


Pomoc Ukrajině zdaleka nespočívá jen v posílání peněz. Firmy pomáhají tam, kde to umí nejlépe. Mobilní operátoři Vodafone a T-Mobile tak od začátku invaze neúčtují nic za hovory a SMS zprávy na Ukrajinu, Vodafone navíc pořádá sbírku mobilních telefonů s tím, že každý vybraný telefon vybaví předplacenou SIM kartou a dá k dispozici ukrajinským uprchlíkům. Škoda Auto zase kromě finanční pomoci nabízí dopravu humanitární pomoci na Ukrajinu a partnerskou továrnu ve městě Solomonovo proměnila v uprchlický tábor.


„Pomoc ze strany firem je neuvěřitelná, stejně jako rychlost, se kterou byla zorganizována. Jak jsme viděli u našich členských firem, osudy rodin zaměstnanců nemohly nikoho nechat chladným,“ říká šéf ČNOPK Bernard Bauer.


Společnosti, které nejsou přímo zasaženy, si kvůli širokému spektru nabídek pomoci často neví rady, pro který projekt pomoci se rozhodnout. Proto ČNOPK přizvala zástupkyni platformy Stojímezaukrajinou.cz, Martu Habovou. Ta zmínila, že potřeby uprchlíků i lidí ve válečné zóně se postupem času mění a doporučila se vždy důkladně informovat, na co konkrétně je humanitární pomoc vynaložena.


Kromě materiální a finanční pomoci můžou Ukrajinci zdarma využít také odbornou pomoc. Česká advokátní komora na svých stránkách zveřejnila seznam advokátů, kteří lidem zasaženým válkou nabízí své služby zdarma. Advokátní komora zároveň varuje, že ukrajinské uprchlíky po příjezdu do Česka kontaktují nejrůznější zprostředkovatelé a nabízejí vyřizování azylových záležitostí jako placenou službu. Psychologická pomoc zdarma zase nabízí Česká psychologická aliance pro globální změny, a to i v ukrajinštině.

Právě kvůli válce na Ukrajině odvolala ČNOPK s firmami z platformy #PartnersForSustainability původní téma konference German Czech Economic Forum: Sustainability Down-to Earth ve prospěch fóra #HelpForUkraine. Výdaje naplánované na nákladnou hybridní konferenci věnuje na konkrétní projekt pomoci lidem zasaženým válkou na Ukrajině. Příklady pomoci Ukrajině na konferenci prezentovaly společnosti Vodafone, Škoda Auto, Schunk Carbon Technology, Borgers, Aimtec a E.on.


#PartnersForSustainability je platforma Česko-německé obchodní a průmyslové komory, partnerských firem a institucí, která pomáhá skloubit ekonomickou konkurenceschopnost s ekologickou a sociální odpovědností a přispívá tak k prosazování principů udržitelného rozvoje. Dalšími členy platformy jsou společnosti Bosch, Brose, ING, Siemens, BASF, Hettich a T-Mobile.


Záznam fóra najdete zde