Německý zákon o dodavatelských řetězcích: Webinář #PartnersForSustainability s prof. Frankem Ebingerem

Německý zákon o dodavatelském řetězci neboli oficiálně "Zákona o náležité péči v dodavatelských řetězcích" (Lieferkettensorgfaltspflichtengesetz - LkSG) má přimět společnosti k odpovědnosti za zajištění udržitelnosti jejich dodavatelského řetězce. To se týká především porušování lidských práv a zhoršování životního prostředí. V prvním kroku budou podle tohoto zákona od roku 2023 odpovědné podniky s více než 3 000 zaměstnanci, a tedy i jejich přímí dodavatelé.

Dotýká se zákon firem v České republice? Na co se musí společnosti připravit, aby zůstaly součástí dodavatelského řetězce? Webinář s Frankem Ebingerem, profesorem pro inovace a transformační management orientovaný na udržitelnost na Technologické univerzitě v Norimberku (NCT), a případová studie společnosti Siemens CZ jasně ukázaly, že tento zákon znamená komplexní požadavky i pro dodavatelské firmy v České republice. A to by se nemělo odkládat, ale rychle řešit, upozornili odborníci.

Udržitelnost již hraje v mnoha společnostech významnou roli. Velký zájem o #PartnersForSustainability není jediným důkazem. Mariana Kellerová ze společnosti Siemens, která je jedním ze zakládajících partnerů iniciativy, velmi názorně ukázala, jak moc již udržitelnost ovlivňuje řízení dodavatelů. Obsah zákona o dodavatelském řetězci není pro mnoho společností novinkou. Potřeba strukturovaného řízení dodavatelů však bude pro mnoho společností představovat velkou výzvu.

Frank Ebinger zdůraznil, že Německo není s takovým zákonem ojedinělé. Podobné zákony již platí v zemích jako je Francie nebo Velká Británie. Stejně tak má být na úrovni EU zaveden zákon o dodavatelích. Pokud jde o "katalog pokut", je návrh EU ještě přísnější než německý zákon o dodavatelích. Největším trestem pro společnost je však to, že není schopna splnit požadavky zákazníka a vypadne z okruhu dodavatelů. Dodavatelé by proto měli očekávat, že se jejich zákazníci na tento zákon velmi pečlivě připraví.

Především přímí dodavatelé německých podniků se musí přizpůsobit strukturovanějšímu a především transparentnějšímu dodavatelskému řetězci. To zahrnuje i téma řízení rizik, například v oblasti sledovatelnosti dodávek surovin, jak zdůraznil Frank Ebinger.

Digitalizace bude jedním z klíčových slov, pokud jde o řízení rizik a transparentnost dodavatelského řetězce. Využít lze také blockchainové certifikáty, cloudová řešení, která zahrnují dodavatele a odběratele, a big data. Nejdůležitější je však rychle zahájit proces zprůhlednění dodavatelského řetězce a vyhodnocení rizik, řekl Ebinger.

Proto #PartnersForSustainability a ČNOPK uspořádají v Praze další webináře a workshopy jako praktickou pomoc. Více informací najdete na našich webových stránkách nebo se můžete přihlásit k odběru našeho newsletteru.

Další informace o zákoně o dodavatelském řetězci naleznete zde:

Odkaz na zákon: Bundesrat - Suche - Gesetz über die unternehmerischen Sorgfaltspflichten in Lieferketten (Lieferkettensorgfaltspflichtengesetz - LkSG)

Další informace o zákoně o dodavatelském řetězci: BMAS - Sorgfaltspflichtengesetz

Pomůcky pro implementaci: CSR - Umsetzungshilfen (csr-in-deutschland.de)

O programu #PartnersForSustainability

#PartnersForSustainability je platforma Česko-německé obchodní a průmyslové komory, partnerských firem a institucí, která si klade za cíl přispět k ještě lepšímu souladu hospodářské konkurenceschopnosti a ekologické a sociální odpovědnosti a pomoci tak utvářet cestu k udržitelné budoucnosti.